ByggeTeknik 21. februar 2003

http://www.byggeteknik.dk

Tænkende skilte på vej

Prototyper kan være i drift fra sommeren 2003

Sikkerhed

Af Thyge Hansen

Et intelligent vejskilt, der advarer om glat føre, tåge, spøgelsesbilister eller ulykker længere fremme.

Det lyder som fremtidsmusik, men kan være en realitet på de danske landeveje allerede om få måneder.

Det er opfinderkonsortiet PL Brake i Vanløse, der lancerer systemet med såkaldte RW-skilte (Road Warning). Lars Christensen, virksomhedens stifter og direktør, er den kreative hjerne bag ideen. Blandt hans tidligere opfindelser er en minesøger, der kan finde plasticminer.

Symboler giver besked

RW er skilte, der ved hjælp af lysdioder oplyser bilisterne om problemer i trafikken. Skiltene tænkes opsat med 500 meters afstand. Når der sker en ændring i de trafikale forhold, for eksempel en ulykke, registreres dette optisk af skiltene. De sender så en melding om det til de relevante myndigheder og til andre skilte bagud på vejen. Er der et udrykningskøretøj på vej, får bilisterne længere fremme besked af skiltene.

- Skiltene giver signal til bilisterne i form af symboler. Symbolerne kan være pile eller advarselstrekanter, der kan kombineres med for eksempel blinkende blåt lys som advarsel mod fare. Skiltene kan også bruges til at give besked om hastighedsnedsættelse. De kan eventuelt kombineres med en henstilling på en række af de nuværende oversigtstavler om, at du skal køre fra vejen, fortæller Lars Christensen.

Betalt på to år

Lars Christensen regner med at have 100 skilte klar til afprøvning til sommer. Det er hans håb, at myndighederne vil være med til at afprøve systemet forskellige steder i landet.

Han havde for nylig lejlighed til at præsentere RW-skiltene for Folketingets trafikudvalg. Her blev opfindelsen rigtig godt modtaget. Udvalgets formand, Kaj Ikast, kaldte projektet "særdeles spændende" og "et usædvanlig godt projekt". Materialet blev herefter sendt til videre vurdering i Rådet for Større Færdselssikkerhed og Politimesterforeningen. Deres opbakning er afgørende for, om politikerne vil give støtte.

Foreløbig har Politimesterforeningen vendt tommelfingeren opad og anbefalet at finansiere en afprøvning af RW-systemet. I Vejdirektoratet er der ligeledes stemning for projektet.

- Det er et spændende projekt med mange gode elementer. Vi synes, det er oplagt at teste systemet for at se, hvordan det virker i praksis, siger Kenneth Kjemtrup fra Vejdirektoratet. Det norske vejdirektorat er også i gang med at kigge på opfindelsen.

Stykprisen på skiltene bliver 18.000 kroner, hvis de skal masseproduceres. Kommer skiltene ud på alle statsveje, bliver udgiften 350 millioner kroner, og skal alle trafikveje dækkes, vil det koste omkring tre milliarder kroner. De penge vil samfundet dog hurtigt kunne tjene ind igen, mener Lars Christensen.

- Kan skiltene bare forhindre 10 procent af uheldene på landevejene, så sparer samfundet 1,5 milliarder kroner om året. Dermed er hele investeringen betalt i løbet af to år, siger Lars Christensen.